محصولات کشاورزی در ایران
مقدمه
در قسمت قبل مفاهیم بازاریابی از دیدگاه صنعت کشاورزی بررسی شد؛ برای مطالعه کامل قسمت اول به این لینک مراجعه کنید. در این قسمت بازار محصولات کشاورزی در ایران بررسی می شود.
انواع بازار محصولات کشاورزی در ایران
در حال حاضر يكي از چالشهاي اصلي درآمدي كشاورزان، نحوۀ عرضۀ محصولات توليدي در بازار مصرف و پايين بودن سهم دريافتي آنها از قيمتي است كه مصرف كنندگان نهايي پرداخت مينمايند . بيشتر كشاورزان و كارشناسان، اين امر را ناشي از نقائص موجود در ساختار بازار محصولات كشاورزي مي دانند . از طرفي با توجه به اهميت موضوع و جايگاه مهم تنظيم بازار محصولات كشاورزي كه هم اكنون يكي از چالش هاي اساسي در اقتصاد ملي محسوب مي گردد . فقدان جايگاه و رويكرد بازاريابي محور در بخش كشاورزي بويژه در تشكل ها و شركت هاي تعاوني روستايي و كشاورزي بعنوان متوليان قانوني امر خريد و فروش و بازاريابي در بخش كشاورزي و ضعف مفرط در آشنايي مديران عامل و اعضا هيئت مديره حدود 6500 شركت تعاوني و اتحاديه هاي تعاون روستايي و كشاورزي با بازاريابي، حتي در سطح ملي و داخلي و مهم تر از همه بين المللي، لزوم توجه هرچه بيشتر به ورود علمي و عملي به مبحث بازاريابي را مي طلبد .
در ایران با توجه به گسترش شهرنشینی در دهه های اخیر و گذار کشاورزی از وضعیت سنتی به مرحله نوین و در نتیجه با افزایش سهم محصولات عرضه شده به بازار مصرف از کل محصولات تولیدی این موضوع اهمیت فزاینده ای یافته است. در حال حاضر شکوه اصلی کشاورزان درباره ی چگونگی عرضه محصولات تولیدی آنان در بازار مصرف، پایین بودن سهم دریافتی آن ها از قیمتی است که مصرف کننده پرداخت می کند، بیشتر کشاورزان و کارشناسان این امر را ناشی از نقایص موجود در ساختار بازار محصولات کشاورزی می دانند؛ برای نمونه، اندک بودن میزان محصول عرضه شده به بازار مصرف توسط هر کشاورز سبب گردیده تا بسیاری از کشاورزان محصول خود را در بازار سر مزرعه با قیمتی پائین در معرض فروش گذارند. علاوه بر این در زمان برداشت نیز حجم زیادی از محصول به سبب نبود انبار برای نگهداری، روانه بازار شده و موجب کاهش شدید قیمت ها شده است. از سویی تعداد زیاد واسطه ها نیز در مسیرهای بازاریابی سبب افزایش هزینه بازاریابی شده است.
خرید تضمینی محصولات کشاورزی به عنوان یک ابزار مداخله دولت در بخش کشاورزی، مورد توجه سیاستگذاران و برنامه ریزان کشورها و از جمله ایران بوده است. دولتها به منظور حمایت از کشاورزان، تنظیم بازار و اعمال مدیریت در تولید محصولات کشاورزی و با قیمت مصوب به صورت تضمینی اقدام به خرید برخی محصولات کشاورزی می نمایند.
اصلی ترین عوامل خرید محصولات کشاورزی
در بازار محصولات کشاورزی ایران اصلی ترین عوامل خرید محصولات کشاورزی به شرح زیر هستند.
الف) پیله وران با خریداران محلی
ب) عمده فروشان
ج) موسسه های بسته بندی محصولات
د) حق العمل کاران
ه) دلالان