پرایمینگ بذر
فهرست مطالب
مقدمه
پرایمینگ بذر یک فناوری برای سبز شدن سریع و یکنواخت بذر است که به استقرار و عملکرد بهتر بذر منجر میشود. این یک تکنیک هیدراتاسیون ساده و کم هزینه است که در آن بذرها تا حدی هیدراته میشوند تا فعالیتهای متابولیکی قبل از جوانه زنی، بدون جوانه زنی واقعی آغاز شود.
پرایمینگ بذر برای استقرار بهتر محصول و عملکرد بیشتر در رنج وسیعی از محصولات به کار میرود. در واقع یک تیمار قبل از کاشت است که امکان بهبود کیفیت بذر را فراهم میکند و اجازه میدهد تا بذر از حالت خواب رها شود. پرایمینگ بذر به شدت، جوانه زنی بعدی بذرها را در آب در طیف وسیعی از دماها بهبود میبخشد. راندمان پرایمینگ تحت تأثیر عوامل بسیاری قرار میگیرد و به شدت به گونه های گیاهی تیمار شده و روش انتخابی پرایمینگ بستگی دارد.
عوامل فیزیکی و شیمیایی مانند فشار اسمزی و پتانسیل آب، عامل پرایمینگ، مدت زمان، دما، وجود یا عدم وجود نور، هوادهی و شرایط بذر نیز بر موفقیت پرایمینگ تأثیر میگذارد و سرعت و زمان جوانه زنی بذر، توانایی گیاهچه و رشد بیشتر گیاه را تعیین میکند.
انواع پرایمینگ
پرایمینگ بذر به روشهای متعددی انجام میگیرد:
هیدروپرایمینگ
سادهترین روش پرایمینگ بذر است که به خیساندن بذر در آب خالص و خشک کردن مجدد آن تا رسیدن به رطوبت اولیه قبل از کاشت گفته میشود. عدم استفاده از مواد شیمیایی اضافی به عنوان عامل پرایمینگ، این روش را به یک روش کم هزینه و سازگار با محیط زیست تبدیل میکند. مشکل اصلی هیدروپرایمینگ جذب بی رویه آب توسط بذر است.
اسموپرایمینگ
شامل خیساندن دانهها در محلول اسمزی با پتانسیل آب کم به جای آب خالص است. به دلیل پتانسیل کم آب محلولهای اسمزی، آب به آرامی وارد بذر میشود که امکان جذب تدریجی بذر و فعال شدن مراحل اولیه جوانه زنی را فراهم میکند اما از رشد ریشه جلوگیری میکند.
هورموپرایمینگ
جذب بذر در حضور تنظیم کنندههای رشد گیاه اتفاق میافتد که میتواند تأثیر مستقیمی بر متابولیسم دانه داشته باشد. تنظیم کنندههایی که معمولاً برای هورموپایمینگ استفاده می شوند عبارت اند از: اسید آبسیزیک، اکسین ها، جیبرلین ها، کینتین، اتیلن، پلی آمین ها و اسید سالیسیلیک.
هالوپرایمینگ
به خیساندن دانهها در محلول نمکهای معدنی مانند NaCl، KNO3، CaCl2 و CaSO4 و غیره اشاره دارد.
بیوپرایمینگ
شامل جذب آب توسط بذر همراه با تلقیح باکتریایی است. این تیمار سرعت و یکنواختی جوانه زنی را افزایش میدهد، اما علاوه بر این از بذرها در برابر خاک و پاتوژن های موجود در بذر محافظت میکند.
فواید پرایمینگ بذر
- افزایش درصد جوانه زنی
- افزایش سرعت و یکنواختی جوانه زنی
- افزایش مقاومت در برابر تنش دمایی
- افزایش ماندگاری بذر
- مناسب برای بذرهای کوچک
- افزایش عملکرد
مطلب پرایمینگ عالی بود .ممنون