آزمایش خاک گوجهفرنگی
چرا باید قبل از کاشت گوجه فرنگی آزمایش خاک بگیریم؟
خاک یکی از مهمترین عوامل در کشت گوجهفرنگی است. اطلاع از میزان عناصر غذایی و همچنین حاصلخیزی خاک از عوامل مهم در کشاورزی پایدار است که باید در تدوین برنامه غذایی برای کشت گوجه فرنگی مورد توجه قرار گیرد. با تعیین میزان عناصر غذایی موجود در خاک خود میتوانیم تشخیص دهیم خاک، به عنوان یک بستر، به چه میزان امکان تامین عناصر و حمایت از گیاه گوجه فرنگی را دارد.
در آزمایش خاک گوجه فرنگی، چه خصوصیاتی باید اندازه گیری شود؟
بعد از نمونهبرداری از خاک مزرعه، نمونه مورد نظر برای بررسی و اندازهگیری خصوصیات زیر به آزمایشگاه فرستاده می شود:
- بافت
- pH
- EC
- ماده آلی
- ریزمغذی
- آهک
- فسفر
- کلسیم
- سدیم
- منیزیم
- پتاسیم
اهمیت EC و pH در کشت گوجه فرنگی
فاکتور EC از مهمترین فاکتورهای تعیینکننده کشت است. هرچه این عدد بالاتر باشد نشان دهنده شوری بالاتر خاک و آب است. آستانه اقتصادی شروع خسارت شوری بر اساس نوع محصول متفاوت است. آستانه اقتصادی EC خاک برای گوجه فرنگی حدود 2/5 و در مورد آب حدود 1/7 است.
هر گياه محدوده pH خاص و مناسبي را تحمل ميکند. اگر pH بستر کم يا زياد باشد رشد و توليد گياه دچار مشکل ميشود. مهمترين نقش pH کنترل حلاليت عناصر غذايي است که معمولاً با افزايش pH حلاليت عناصر غذايي کاهش پيدا ميکند. محدوده نرمال pH برای اکثر گیاهان بین 6 تا 7 است.
اهمیت فسفر در رشد و نمو بوته گوجهفرنگی
فسفر بعد از ازت مهمترین عنصر غذایی مورد نیاز گیاه است. این عنصر علاوه بر نقشی که در ریشه ایجاد میکند نقش بسیار زیادی در نمو تاج گیاه و در نتیجه رشد رویشی دارد. معمولا سرعت جذب فسفر در اوایل رشد گیاه بسیار بالاتر از جذب آن در بقیه مراحل رشد بوته است. در واقع یکی از علتهای توقف رشدی بوته گوجه فرنگی به خصوص در هوای گرم عدم جذب مناسب فسفر است.