آموزش کشاورزی

آزمایش خاک، چرا و چگونه؟

معرفی

خاک یکی از مهمترین عناصر در کشاورزی است. خاک‌های مختلف ویژگی‌های متفاوتی دارند و برای اینکه بتوانیم کشاورزی موفق و سودآوری داشته باشیم اولین قدم شناخت ویژگی‌های خاک است. وقتی شناخت خوب و دقیقی از ویژگی‌های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیک خاک خود داشته باشیم می‌توانیم بهترین و دقیق‌ترین تصمیم را بگیریم. به عنوان مثال با تعیین میزان عناصر غذایی موجود در خاک خود می‌توانیم تشخیص دهیم خاک، به عنوان یک بستر، دقیقا به چه میزان امکان تامین عناصر و حمایت از گیاه را دارد. به این صورت از مصرف کودهای غیر ضروری و به هم ریختن تعادل عناصر غذایی در خاک جلوگیری می‌شود.

چه موقع بايد آزمون خاك را انجام داد؟

بهترین زمان براي انجام آزمون خاك، قبل از کاشت گیاه و یا قبل از شروع فصل رشد است که عموما این زمان‌ها در فصل‌های پاییز و یا اوایل بهار است که در این ایام کشاورز وقت بیشتری داشته و بهتر می‌تواند نسبت به تهیه کودهای مورد نیاز و نیز مصرف آنها اقدام نماید.

روش نمونه‌گیری از خاک

از خاک به دو صورت مستطیلی و یا زیگزاگی نمونه‌برداری می‌شود. در روش مستطیلی معمولا روی قطرهای مستطیل حرکت و نمونه‌برداری انجام می‌شود. در روش دوم به صورت زیگزاگ در مزرعه حرکت و نمونه‌برداری صورت می‌گیرد. بعد از جمع‌آوری نمونه‌ها، آنها را با هم مخلوط و یک کیلو به عنوان نمونه اصلی بر می‌داریم. معمولا از هر 5 هکتار یک نمونه اصلی کافی است ولی در صورتی که زمین از نظر شرایط و خصوصیات خاک یکدست نباشد از هر قطعه باید نمونه جداگانه گرفته شود.

مراحل آزمایش خاک

آزمایش خاک به صورت کلی شامل مراحل زیر است:

  1. نمونه برداری
  2. تجزیه شیمیایی
  3. تفسیر نتایج
  4. ارایه توصیه کودی و اصلاحی
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا