راهنمای کشت خانگی

کاشت خیار در گلدان و باغچه

مقدمه

تصور کنید که خیارهای ترد را مستقیماً از باغ خود می چینید تا در سالاد، ساندویچ یا نوشیدنی های تابستانی از آن استفاده کنید و لذت ببرید. مزه خیاری که به صورت خانگی پرورش داده می‌شوند قطعا با طعم خیارهای بازار متفاوت است. اگر شما هم طرفدار این محصول خوشمزه هستید با ما همراه باشید تا در چند مرحله ساده با کشت خانگی خیار آشنا شویم.

تجهیزات لازم

  • بذر یا نهال خیار
  • گلدان مناسب یا باغچه با فضای کافی
  • خاک با زهکش خوب
  • کمپوست یا مواد آلی برای غنی سازی خاک
  • داربست یا چوب
  • کود
  • مالچ (اختیاری)

راهنمای گام به گام کاشت خیار در خانه

کاشت بذر یا بوته

برای کاشت خیار می‌توان از بذر و یا بوته استفاده کرد. توجه کنید بذر یا بوته متناسب با آب و هوا و فضای در دسترس شما انتخاب شود. اگر می‌خواهید بذر تهیه کنید از بذر هیبریدی که نیازی به گرده افشانی ندارد استفاده کنید. چه در تهیه بوته و چه بذر گونه‌ای را انتخاب کنید که خوشه آن کوتاه باشد تا فضای کمتری اشغال کند. اگر بذر و یا بوته در دسترس ندارید، می‌توان از دانه داخل خیار استفاده کرد؛ البته این روش نیازمند صبر بیشتر است. در این روش چند دانه را با هم داخل حفره در خاک بکارید تا احتمال جوانه زنی افزایش یابد.

آماده‌سازی خاک

اطمینان حاصل کنید که خاک دارای زهکشی مناسب و غنی از مواد آلی است. خاک را با کمپوست یا مواد آلی اصلاح کنید تا حاصلخیزی آن بهبود یابد. بهتر است 50% خاک و 50% بقیه کمپوست باشد. خیار در خاک با pH خنثی بهتر رشد می‌کند؛ بهترین بازه pH بین 6.5 تا 7.5 است.

زمان کاشت

خیار گیاهی گرمسیری و حساس به سرما است. اگر در منطقه سردسیر هستید حتما گیاه را در منزل و یا فضای سرپوشیده پرورش دهید. در سایر مناطق حداقل 2 هفته بعد از آخرین سرمای سال صبر کنید و سپس گیاه را بکارید.

نحوه کاشت

بذر یا دانه خیار را در عمق حداکثر 2.5 سانتی متری در خاک بکارید. کاشت در عمق بیشتر احتمال رشد بوته را کاهش می‌دهد. برای کمک به زهکشی خاک چند حفره انتهای گلدان ایجاد کنید و با اضافه کردن پرلیت، برگ لیکا و یا سنگریزه در کف گلدان شرایط مناسب زهکشی را ایجاد کنید. اگر گیاه را داخل باغچه می‌کارید مطمئن شوید فضای کافی برای رشد دارد. بوته خیار می‌تواند تا طول حدودا 2 الی 3 متر رشد کند. اگر فضای محدودی در اختیار دارید تعداد بوته یا بذر کمتری بکارید.

 

قبل از کاشت با دست میزان خشکی یا رطوبت خاک را بسنجید، چنانچه خاک خشک است ابتدا خاک را آبیاری کنید و سپس کاشت را انجام دهید.

آبیاری

خیار برای رشد نیاز به رطوبت دارد. گیاهان را به طور منظم آبیاری کنید. لازم است تا حداقل هفته‌ای یک بار گیاه تا عمق 2.5 تا 5 سانتی متر آبیاری شود. از آبیاری روی برگها خودداری کنید زیرا شاخ و برگ مرطوب می‌تواند احتمال ابتلا به بیماری‌ها را افزایش دهد. آبیاری را ترجیحاً در صبح انجام دهید. استرس ناشی از آبیاری کم و ناکافی می‌تواند در مرحله اول سبب خشک شدن بوته و پس از میوه‌دهی منجر به تلخ شدن خیار شود.

مالچ پاشی

علف هرز دشمن اصلی بوته خیار است. علف هرز جهت جذب مواد مغذی و آب در رقابت با ریشه خیار گرفته و مانع از رسیدن رطوبت و مواد مغذی به ریشه می‌شود. اگر خیار را در باغچه می‌کارید، حتما قبل از کاشت علف‌های هرز را از ریشه بکنید و سپس مالچ پاشی کنید. مالچ به جلوگیری از رویش مجدد علف هرز کمک می‌کند، خاک را گرم و مرطوب نگه می‌دارد و در تنظیم دمای خاک اثربخش است. برای گرمای بیشتر از مالچ تیره‌تر استفاده کنید. می‌توان از تراشه چوب، کاه، پوست خورده شده درختان و برگهای خرده شده به عنوان مالچ ارگانیک نیز استفاده کرد.

کوددهی

کوددهی در فواصل زمانی مناسب به رشد بهتر بوته کمک می‌کند. اگر قبل از کاشت به خاک کود داده‌اید مرحله بعدی کوددهی را پس از جوانه زنی گل انجام دهید و این کار را هر دو هفته یکبار انجام دهید. میزان کود مصرفی بر اساس دستورالعمل روی لیبل انجام شود. همچنین می‌توان از کمپوست یا کودهای آلی برای تامین مواد مغذی لازم استفاده کرد. برای استفاده از کود کمپوست یا مواد آلی ابتدا انها را در عمق 5 سانتی متر و سپس تا عمق 15 الی 20 سانتی متری با خاک مخلوط کنید.

استفاده از داربست

یک راهکار مفید جهت افزایش بهره‌مندی بوته از نور آفتاب و باردهی بیشتر، عمودی رشد دادن آن است. برای این کار قبل از رشد بوته به کمک پایه یا داربست مسیر رشد را به شکل عمودی هدایت کنید.

برداشت خیار

وقتی خیار به اندازه مناسب رسید و سفت شد آن را برداشت کنید. خیار نباید زیاد روی بوته باقی بماند. برداشت بیشتر خیار سبب افزایش باردهی می‌شود. جهت برداشت از انتهای خیار به فاصله 0.64 سانتی متر بالاتر را با قیچی هرس برش دهید.

نظارت بر آفات و بیماری‌ها

مراقب آفات رایج خیار مانند قارچ، شته‌ها، سوسک و سفیدک پودری باشید. در صورت نیاز بهتر است با روش‌های ارگانیک آنها را کنترل کنید. چنانچه تمایل دارید از روش‌های شیمیایی استفاده کنید، حتما مواد شیمیایی طبق دستور العمل روی لیبل مصرف شوند. فاصله مناسب بین بوته‌ها، جریان هوای خوب و استفاده از بوته سالم می‌تواند به پیشگیری از بیماری‌ها کمک کند.

نکاتی کاربردی

  • گونه مناسب و مقاوم خیار را متناسب با محل رشد انتخاب کنید.
  • گلدان را در محلی قرار دهید که روزانه حداقل در معرض 6 تا 8 ساعت نور مستقیم باشد.
  • اگر گیاه را در باغچه می‌کارید، نقطه‌ای را انتخاب کنید که در سایه بعدازظهر نباشد.
  • از گردش هوای خوب در اطراف گیاهان برای جلوگیری از بیماری های قارچی اطمینان حاصل کنید.
  • برای استفاده بهتر از فضا و نور از داربست جهت رویش عمودی بوته استفاده کنید.
  • هر گونه برگ یا میوه آسیب دیده یا بیمار را به سرعت حذف کنید تا از گسترش بیماری جلوگیری شود.

 درباره کشت خیارگلخانه‌ای مقاله منتشر شده در مجله کشاورزی اگروتک را از دست ندهید.

 

منبع: سایت wikihow

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا