راهنمای کشت خانگی

نحوه رشد گوجه فرنگی در گلدان

مقدمه

کاشت گوجه فرنگی در گلدان و یا باغچه جلوه زیبایی به محیط زندگی‌مان می‌بخشد و علاوه بر آن امکان برداشت محصولات ارگانیک را برایمان فراهم می‌کند، حتی اگر آپارتمان نشین باشیم! گوجه فرنگی را می‌توان در هر نقطه‌‌ای که دسترسی به نور خورشید هست در گلدان پرورش داد تنها کافی است این 8 نکته را دنبال کنیم.

1. انتخاب فضای مناسب

گلدان‌ها را در جایی قرار دهید که حداقل شش ساعت در معرض آفتاب قرار بگیرند. گلدان‌ها به رطوبت ثابت نیاز دارند بنابراین مطمئن شوید دسترسی به آب کافی فراهم است.

اگر بیش از یک گلدان دارید گلدان‌ها را کنار هم قرار دهید اما نه آنقدر نزدیک که برگ‌ها به یکدیگر ساییده شوند چراکه احتمال  گسترش بیماری را افزایش می‌دهد.

کنار هم قرار دادن گلدان‌ها به سایه انداختن و حفظ ریشه گیاهان از تابش مستقیم نور خورشید کمک می‌کند. این موضوع به ویژه زمانی که گیاه بر روی سطوح آسفالت و یا بتنی که گرما را بیش از سایر سطوح جذب و منعکس می‌کنند، قرار دارد حائز اهمیت است.

اگر پرندگان و سایر جانوران ممکن است به محصول شما آسیب برسانند از توری پرنده استفاده کنید.

2. انتخاب گلدان مناسب

بوته‌ها ممکن است در ابتدا کوچک به نظر برسند، اما گیاه گوجه فرنگی به فضای زیادی برای افزایش رشد ریشه‌ نیاز دارد. اگر از نشا گوجه فرنگی استفاده می‌کنید، اندازه مناسب برای گلدان متناسب با اندازه نشا متفاوت است اما به طور معمول از قطر 45 سانتی متر استفاده می‌شود. برای ارقام خاص از گوجه فرنگی از گلدان با قطر 60 سانتی متر نیز استفاده می‌گردد. پیشنهاد می‌شود در گلدان‌های کوچک ارقام کوچک گوجه فرنگی بکارید. گلدان‌های کوچکتر به آبیاری و تغذیه بیشتری نیاز دارند. فراموش نکنید همه گلدان‌ها به جز گلدان پارچه‌ای نیازمند زهکشی مناسب هستند، بنابراین چند سوراخ انتهای گلدان ایجاد کنید.

اگر در مناطق گرم مانند جنوب کشور زندگی می‌کنید، بهتر است از گلدان پلاستیکی سیاه استفاده نکنید چراکه این گلدان‌ها گرمای زیادی را در خود نگه می‌دارند که باعث گرم شدن خاک و در نهایت کاهش رشد گیاه می‌شود.

اگر از گلدان‌های قدیمی استفاده می‌کنید قبل ار کاشت گلدان را ضدعونی نمایید.

3. خاک گلدان

گوجه فرنگی مستعد بیماری و آفات است که می‌تواند از طریق خاک منتقل گردد؛ به همین دلیل یکی از مزایای کاشت گوجه فرنگی در گلدان کاهش شیوع بیماری است. از خاک باعچه برای گلدان استفاده نکنید؛ خاک باغچه بسیار سنگین و بیش از حد فشرده است و همچنین ممکن است حاوی ارگانیسم‌های بیماری‌زا باشد.

برای بهترین نتیجه، گلدان را با مخلوط کوکوپیت به همراه پرلیت پر کنید تا خاک سبک و نرم باشد و فضای مناسب را برای حرکت هوا و رطوبت در خاک فراهم ایجاد کند.

هنگام کاشت گوجه فرنگی در گلدان، خاک را حداقل 2.5 سانتی متر زیر لبه گلدان نگه دارید. همچنین می‌توانید یک لایه مالچ برای مرطوب نگه داشتن خاک اضافه کنید.

4. کاشت گوجه

برای کاشت گوجه فرنگی می‌توانید از بذر موجود در بازار استفاده کنید. راهکار بعدی استفاده از گوجه فرنگی تازه است؛ برای این منظور کافی است گوجه فرنگی را برش داده، دانه‌های آن را جدا کنید و از این دانه‌ها برای کاشت استفاده کنید. بذر یا دانه گوجه فرنگی را خیلی عمیق نکارید. آنها را به گونه‌ای داخل خاک قرار دهید که حداکثر 1 سانت خاک روی آنها را بپوشاند.

راه کار سوم استفاده از نشا آماده است. اگر از نشا آماده می‌کنید یک حفره به اندازه کافی عمیق داخل گلدان ایجاد کنید تا دو سوم ساقه گوجه فرنگی داخل خاک قرار گیرد، این کار سبب رشد بیشتر ریشه می‎شود.

به عنوان یک قانون کلی، برای کاشت تا آخرین تاریخ سرمازدگی منطقه خود صبر کنید. اگر احساس کردید که یک شب هوا سرد است، روی گلدان‌ها را بپوشانید و یا آنها را به فضای بسته منتقل کنید. گیاه باید 15 سانتی متر رشد کند تا خطر سرما زدگی وجود نداشته باشد. بهترین زمان کاشت گوجه فرنگی فصل یهار است، اما می‌توان در فصول دیگر نیز داخل گلدان آن را کاشت به شرط آنکه دمای 20 درجه سانتی گرادی تامین شود.

5. تکیه گاه بوته

اگر میخواهید بوته گوجه فرنگی بکارید از یک چوب بلند به عنوان تکیه گاه استفاده کنید، این کار علاوه بر اینکه منجر به رشد عمودی بوته می‌شود کمک می‌کند تا میوه راحتتر از بوته جدا شود. همچنین می‌توان از قفس چوبی یا پلاستیکی برای این منظور استفاده کرد. در صورت استفاده از بذر یا دانه تازه نیز، پس از آنکه به اندازه کافی رشد کردند به همین روش برای بوته تکیه گاه مناسب ایجاد کنید.

گوجه فرنگی در گلدان

6. آبیاری منظم

آبیاری منظم و مناسب کلید اصلی در رشد گوجه فرنگی در گلدان است. خاک را همیشه مرطوب نگه دارید، اما نباید اشباع شود. رطوبت کم و یا بیش از حد منجر به پوسیدگی و در نهایت از بین رفتن گیاه می‌شود. یک روش برای اطلاع از زمان آبیاری این است که انگشت خود را حداقل 2.5 سانتیمتر در خاک فرو ببرید؛ اگر احساس کردید خاک خشک است، زمان آبیاری است. در تابستان بوته‌های بزرگ نیازمند آبیاری روزانه هستند.

قرار دادن زیر گلدانی سبب می‌شود تا آب خارج شده از گلدان رطوبت کافی را به گیاه در طول روزهای گرم فراهم کند.

چنانچه در حجم زیاد گوجه فرنگی پرورش می‌دهید می‌تواند از سیستم آبیاری قطره‌ای استفاده نمایید تا هزینه‌ها کاهش یابد.

7. تغذیه گوجه فرنگی

توجه به تغذیه گیاه در طول رشد بسیار مهم است. مدتی پس از جوانه زنی و بزرگ شدن گیاه گوجه فرنگی از کود مایع استفاده کنید. ضروری است پس از کوددهی از آب آبیاری استفاده شود تا مانع از تجمع کود داخل گلدان گردد. این کار را تا برداشت گوجه فرنگی ادامه دهید.

8. برداشت

پس از گذشت حدودا 40 الی 45 روز از کاشت، گوجه به میوه‌دهی می‌رسد. برای جدا کردن میوه‌ها ساقه را پیچ داده و به آرامی میوه را از آن جدا کنید.

این 8 نکته ساده را رعایت کنید تا گوجه فرنگی ارگانیک خودتان را پرورش دهید.

درباره صفر تا صد کشت زراعی گوجه فرنگی در مجله کشاورزی اگروتک بخوانید. 

مشکلات رایج در کاشت گوجه فرنگی

کارشناسان اگروتک پاسخگوی سوالات شما در زمینه کاشت گوجه فرنگی هستند. 

 

 

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا