آموزش کشاورزی

مديريت سفیدک پودری (سطحی) سبزی و جالیز

مقدمه

بیماری سفیدک پودری یا سطحی گیاهان سبزی و جالیز توسط قارچ­‌های Golovinomyces  cichoracearum ا(Erysiphe cichoracearum) در کدوئیان، Leveillula taurica در بادمجانیان  ، Erysiphe heraclei روی هویج و Erysiphe polygoni بر روی انواع کلم ، شاهی ، تربچه و شلغم ایجاد
می شود. این بیماری از دیرزمان در ایران بخصوص در مناطقی که کشت گیاهان جالیزی در آنجا معمول بوده وجود داشته است. ولی اولین بار گزارش مستند مربوط به اسفندیاری در سال  1326می باشد. کشاورزان به خوبی این بیماری را شناخته و در اصفهان به “نمکه” و در آذربایجان شرقی به نام “آق” مشهور است.

گياهان ميزبان 

این بیماری روی خیار، خیار چنبر، خربزه، طالبی، گرمک، کدو، هندوانه، کاهو، بادمجان، گوجه فرنگی، سیب زمینی و هویج خسارت وارد می‌­کند.

مناطق انتشار 

بیماری سفیدک پودری در اکثر مناطق جالیزکاری از قبیل مازندران، اصفهان، تهران، قم، همدان، البرز، خوزستان، فارس و آذربایجان شرقی وجود دارد.

عامل بيماری 

جنس  Erysiphe در دمای کم می‌­تواند تمام شرایط رطوبتی، از کم تا زیاد را تحمل نماید، اما در شرایط دمای بالا فقط موقعی که رطوبت زیاد است می­تواند رشد کند. در مرحله تولید مثل غیرجنسی، کنیدیوفورها کوتاه، کنیدیها به صورت زنجیری روی کنیدیوفور قرار دارند.
قارچ  Leveillula taurica بر روی میزبان‌های بادمجان ، گوجه فرنگی و سیب زمینی، Erysiphe cichoracearum بر روی کاهو و خیار، Erysiphe heraclei بر روی هویج و Erysiphe polygoni بر روی انواع کلم، شاهی، تربچه و شلغم خسارت وارد می‌کند .

زیست­‌شناسی

زمستان گذرانی قارچ عامل بیماری سفیدک پودری به اشکال مختلف می­‌باشد و ممکن است به ندرت قارچ بصورت جنسی زمستان را بگذراند. غالباً زمستان را به صورت میسیلیوم روی گیاهان وحشی چند ساله به سر می­برد و در اوایل فصل بهار کنیدی­های تشکیل شده، از روی لکه­‌های آلوده، توسط باد انتشار یافته و فعالیت آن روی گیاهان میزبان آغاز می­‌شود.
دوره نهفته قارچ 3 تا  7روز است و چنانچه شرایط آب و هوایی مساعد نباشد، ممکن است این دوره طولانی‌­تر شود. با توجه به ایجاد سریع اسپورهای قارچ ظرف یک هفته ، بیماری به سرعت تمام مزرعه را فرا خواهد گرفت. شدت علائم بیماری سفیدک پودری به سن گیاه ، رطوبت و دما بستگی دارد. قارچ در شرایط خشک به میزان وسیعی تولید اسپور می­نماید. در گیاهان جالیزی مناسب­‌ترین دما  22درجه سانتیگراد می­‌باشد و در رطوبت نسبی  %46 یا کمتر از آن آلودگی به ندرت رخ می‌­دهد و به تدریج که رطوبت افزایش پیدا کند آلودگی افزایش می­‌یابد. اما در هنگامی که سطح برگ مرطوب است بیماری اتفاق نمی­افتد. در مناطق گرم جنوب کشور خسارت به مراتب کمتر از نواحی معتدل و خشک است . تابش مستقیم نور خورشید به خصوص در اوایل ظهور بیماری روی قارچ اثر نامطلوبی دارد و از گسترش آن جلوگیری می­نماید . بنابراین اولین ظهور قارچ در سطح زیرین برگ­‌ها و بیشتر در قسمت‌هایی از مزرعه که در سایه قرار دارند یا بوته‌ها متراکم کاشته شده اند، شروع می‌­شود.
برگ­های گیاهان، بعد از  16تا 23 روز از تشکیل، بیشترین حساسیت را در برابر بیماری دارند در حالی­که برگ­های خیلی جوان مقاوم­تر می­‌باشند.

 

علائم‌­بيماری

                    شکل1- زنجیره های کنیدی در سطح برگ هندوانه (سمت راست)، علائم بیماری روی هندوانه (سمت چپ)

اولین علائم بیماری به صورت لکه­‌های کوچک سفید آردآلود روی برگ­ها و ساقه­‌ها می­‌باشد که به تدریج سطح آنها را گرد سفیدرنگی فرا می­گیرد و به سرعت بیماری توسعه یافته، ظرف مدت کوتاهی پوشش قارچی، هر دو سطح برگ را فرا می­‌گیرد. نشانه‌­های اولیه بیماری روی خیار، موقعی ظاهر می‌شود که اولین گل­های خیار باز شده و بوته هنوز ساقه خزنده خود را ایجاد نکرده است. برگ­های مبتلا، سفید، خشک و شکننده شده و لکه‌­ها روی برگ هندوانه به زودی قهوه­ای رنگ می‌­شوند. در بوته‌­های مبتلا میوه­‌ها زودتر از موعد مقرر رسیده، شبکه پوست آنها خوب تشکیل نشده، بافت آنها نرم می‌­شود. گوشت میوه‌­ها بی مزه و مواد جامد محصول در آنها به طور قابل ملاحظه­ای کم می­‌گردد.
ممکن است میوه‌­ها به مرحله برداشت نرسیده، کوچک باقی بمانند و شکل آنها نامنظم شده و اغلب علائم آفتاب سوختگی نشان می‌­دهند. یکی از گونه‌­های Sphaerotheca روی میوه هندوانه جوش­هایی به وجود آورده و سپس بر روی آنها کپک سفیدی از قارچ ظاهر می­‌شود. (شکل 1)

                                                                               شکل2- علائم بیماری روی کاهو

علائم بیماری بر روی کاهو ابتدا روی برگ­های مسن و کناری مشاهده می­‌شود و معمولا هنگامی که حداقل 10 برگ در گیاه ایجاد شده باشد، بیماری ظاهر می­‌شود. بیماری ابتدا بر روی برگ­های کاهو ظاهر شده و سپس در زیر برگ­ها مشاهده می‌گردد. برگ­های آلوده پیچیده شده، زرد می‌­گردند و سپس می‌میرند. بوته‌های آلوده، کوچک باقی مانده و رشد نمی­کنند (شکل2).

علایم قارچ Leveillula taurica بر روی بادمجان در سطح رویی برگ به صورت لکه­‌های زرد کمرنگ در اندازه­ های مختلف ظاهر می‌­شوند، در سطح زیرین برگ این لکه‌­ها با پوشش سفیدرنگ پوشیده می­‌شوند. سرانجام این لکه‌­ها بهم متصل و سپس برگ­ها خشک می­‌شوند، اما نمی افتند (شکل 3).

شکل3- علائم بیماری روی برگ بادمجان

علائم قارچ  Erysiphe polygoniبر روی کلم به صورت پودر سفید رشد کرده و به صورت لکه­‌های کوچک، بزرگ یا به طور کامل سطح فوقانی برگ­ها و ساقه‌ها را می­پوشاند. سپس برگ­ها، سبز مایل به زرد یا خرمایی می‌شوند. در شدت بیماری، برگ­ها پیچیده شده یا ممکن است بریزند. در کلم پیچ بیماری ابتدا در برگ های بیرونی و سپس در برگ های درونی توسعه یافته و آنها را غیرقابل خوردن می‌کند. نفوذ عامل بیماری سفیدک پودری در برگ­های داخلی گل کلم سبب ورود باکتری­های مولد پوسیدگی نرم می‌­شود. گیاهان خانواده چلیپائیان به ندرت در اثر حمله قارچ از بین می­روند. معمولا گیاهان کوتاه باقی می‌مانند و ریزش برگ­ها بستگی به مرحله رشد و زمان آلودگی دارد. عقب ماندگی رشد به شدت روی شلغم و خردل دیده شده است (شکل 4).

شکل4- علائم روی کلم

علایم قارچ Leveillula taurica بر روی گوجه فرنگی ابتدا به صورت لکه­‌های سبز کمرنگ یا زرد روشن در بخش بالایی برگ ظاهر شده و سپس اسپور قارچ به صورت پودر سفیدرنگ در سطح زیرین برگ تشکیل می­‌شود و در نهایت این توده پودری سفید رنگ به هر دو سطح برگ گسترش پیدا می­کند. با پیشرفت بیماری، لکه‌­های روی برگ نکروزه شده و در نهایت سبب خشک شدن برگ می­شود. در نتیجه باعث کاهش عملکرد، کوچک شدن اندازه میوه و همچنین آفتاب سوختگی آن می­شود (شکل 5).

شکل 5- علائم بیماری روی گوجه فرنگی

دستورالعمل اجرایی كنترل

پایش و ردیابی

بازدیدهای دوره­ای از مزرعه و گلخانه به منظور پایش و ردیابی علائم بیماری سفیدک پودری ضروری است. برای مشاهده اولین علائم بیماری و شروع برنامه سمپاشی، لازم است پایش‌­ها از قسمت‌هایی از مزرعه و گلخانه شروع شود که در سایه قرار دارند یا بوته‌­ها متراکم کاشته شده‌­ا‌ند و پشت برگ­ها مورد بررسی و پایش قرار گیرد.

كنترل زراعی، مكانيكی و بهداشت گياهی

–  ایجاد تهویه مناسب
–  خشک بودن زمین یا نهرهای آبیاری در فاصله بین دو آبیاری
–  از بین بردن علف­های هرز به خصوص علف­های هرز هم خانواده محصول کشت شده
– رعایت تناوب زراعی
– استفاده از بذور و نشاء سالم و گواهی شده

كنترل شيميایی

براساس پیش آگاهی انجام شده، با ظهور اولین علائم در برگ­ها و اخذ نظر کارشناس حفظ نباتات باید از آفتکش مناسب استفاده کرد.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا