راهنمای کشت خانگی

کاشت و پرورش زنجبیل در خانه

انتخاب زنجبیل

ابتدا تعدادی زنجبیل با مشخصات زیر تهیه کنید:

  • طول زنجبیل حداقل 12.5 سانتی متر
  • زنجبیل سفت و بدون پوسیدگی روی آن
  • حداقل چند جوانه کوچک روی زنجبیل

پس از تهیه زنجبیل 8 الی  یک شبانه روز زنجبیل ها را در آب ولرم نگه دارید. این کار علاوه بر پاک کردن زنجبیل از هر گونه ماده شیمیایی با آلودگی احتمالی، به تحریک جوانه زنی نیز کمک می کند.

زنجبیل را به قطعات 2.5 الی 4 سانتی متری برش دهید به گونه ای که بر هر قطعه شامل حداقل یک جوانه باشد. تقسیم کردن زنجبیل به قطعات احتمال جوانه زنی را افزایش می دهد.

پس از برش قطعات را به مدت سه روز در فضای خانه قرار دهید؛ مهلت سه روزه به زنجبیل باعث می شود تا قسمت داخلی شروع به پینه بستن کند.

کاشت

گلدان

برای شروع گلدانی با عرض مناسب با عمق کم انتخاب کنید. عمق کم گلدان به این دلیل است که ریشه ها به جای عمودی به صورت افقی رشد می کنند. گلدان با عرض و عمق  30 سانتی متری گزینه مناسبی برای کاشت زنجبیل است. بهتر است زنجیبل در گلدان سفالی کاشته شود تا پلاستیکی. زنجبیل در خاک با کیفیت بالا و با زهکشی خوب رشد می‌کند. جهت زهکشی مناسب انتهای گلدان چند سوراخ ایجاد کرده و سپس روی آن را پرلیت، شن درشت و یا سنگ ریزه بریزید.

خاک گلدان لومی را با کمپوست پوسیده یا مالچ ضخیم مخلوط کنید. مانند بیشتر گیاهان باغی، زنجبیل خاک‌های کمی اسیدی را ترجیح می‌دهد. اگر خاک منطقه شما قلیایی است، آن را تا  PH به 6.1 الی 6.5 تنظیم کنید. سپس گلدان را با خاک پر کنید و در حدود 2.5 سانتی متر فضا در بالای گلدان باقی بگذارید. در صورت انتخاب گلدان بزرگ هر قطعه از زنجیبل را به فاصله 15 تا 20 سانتی متر از یکدیگر در عمق 5 سانتی متری خاک به صورت افقی در حالی که جوانه رو به بالا است بکارید. هیچ قسمتی از قطعات زنجبیل نباید بیرون از خاک باشد.

پس از 3 الی 8 هفته زجنبیل شروع به جوانه زنی خواهد کرد. با شروع جوانه زنی ممکن است قسمت انتهایی زنجبیل از خاک بیون آید، در این شرایط به اطراف جوانه خاک اضافه کنید.

فضای باز

اگر قصد کاشت زنجیبل در فضایی بزرگتر و بیرون از منزل را دارید قطعات به فاصله 15 الی 20 سانتی متری از یکدیگر کاشته شوند. زنجیبل گیاه گرمسیری است و یخبندان را تحمل نمی کند؛ برای کاشت در فضای باز اوسط بهار، بعد از آخرین یخبندان بهاری اقدام به کاشت کنید. اگر در مناطق گرمسیری زندگی می کنید کاشت را در آغاز فصل بارانی انجام دهید.

نور

زنجبیل گیاهی آفتاب دوست است، بنابراین مکانی را انتخاب کنید که روزانه حداقل 2 تا 5 ساعت نور مستقیم خورشید دریافت کند. علاوه بر این، اطمینان حاصل کنید که دما در حدود 16 تا 32 درجه سانتی‌گراد باشد و به زیر 10 درجه سانتی‌گراد نرسد.

آبیاری

خاک را مرطوب نگه دارید. روزانه خاک را بررسی کنید و قبل از اینکه کاملاً خشک شود، آن را آبیاری کنید. آبیاری به گونه‌ای نباشد که گلدان غرقاب شود زیرا آب فراوان به سرعت باعث پوسیدگی ریشه می شود. از طرفی اگر زهکشی به گونه ای است که آب به سرعت از گلدان خارج نمیشود آبیاری را کاهش دهید و یا گیاه را به گلدانی با زهکشی مناسب منتقل کنید. پس از جوانه زنی با خشک شدن خاک، گلدان را آبیاری کنید. کافی است آب تا عمق 5 الی 7 سانتی متری خاک نفوذ کند.

در فضایی که هوا گرم است، علاوه بر آبیاری روزانه یک مرتبه با اسپری سطح روی خاک را مرطوب نگه دارید. در هوای معتدل حداقل 2 بار در هفته آبیاری نیاز است.

کود

پس از ظاهر شدن جوانه‌ها، هر ۳ هفته یک بار کود مایع را طبق دستورالعمل روی لیبل کود به گیاه بدهید.

برگها

علائم روی برگ گیاه نشان دهنده نیاز آن است. به رنگ برگ زنجبیل توجه کنید تا گیاه رشد خوبی داشته باشد.

اگر برگ‌های گیاه زنجبیل زرد شده باشند، معمولاً نشانه آبیاری زیاد یا عدم زهکشی مناسب خاک است. آبیاری را کاهش دهید و از سوراخ‌های زهکشی گلدان اطمینان حاصل کنید که مسدود نشده باشند.

اگر برگ‌ها خشک یا سوخته به نظر می‌رسند، نشانه دریافت نوربیش از حد مستقیم خورشید است. گیاه را به منطقه‌ای منتقل کنید که نور خورشید به صورت مستقیم نمی تابد و برگ‌های آسیب‌دیده را ببرید.

اگر انتهای برگ‌ها قهوه‌ای رنگ هستند، نشانه استفاده از کود یا کمپوست زیاد است. تنها هر ماه یک بار کود یا کمپوست استفاده کنید.

انتقال به باغچه

در صورت تمایل می توانید پس از جوانه زنی زنجیبل را به باغچه منتقل کنید. زمانی که دما به بالای 10 درجه سانتی‌گراد رسید، زنجبیل را به دقت از گلدان خود بیرون آورده و در باغچه بکارید. مکانی آفتابی با خاک لومی مشابه خاک گلدان را انتخاب کنید و جوانه‌ها را در عمق 7 سانتی متری  و در فاصله حدود 30 سانتی‌متر از یکدیگر، دور از باد، بکارید. مواظب سر شدن هوا باشید. با شروع سرما فضای سرپوشیده برای زنجبیل ها ایجاد کنید و یا مجددا آنها را به گلدان منتقل کرده و در فضای سرپوشیده نگهداری کنید.

علف هرز

در صورتی که گیاه را در فضای باز کاشتید، پس از جوانه‌زنی، یک لایه نازک مالچ روی سطح خاک گیاه زنجبیل اضافه کنید تا از رشد علف‌های هرز جلوگیری کرده و آب را حفظ کند.

برداشت

زنجبیل را زمانی که ساقه‌ها و برگ‌ها خشک شدند، برداشت کنید. ساقه‌های گیاه زنجبیل در اواخر تابستان یا اوایل پاییز، با کاهش دما یا زمانی که گیاه حدود 10-8 ماهه باشد و ارتفاع ساقه به حداقل 8 تا 13 سانتی متر رسیده باشند، زرد می‌شوند. به محض دیدن این علامت‌ها، زمان برداشت رسیده است! به سادگی زنجبیل را به همراه ریزوم(ساقه داخل خاک) از گلدان یا زمین بیرون بیاورید. ارتفاع یک گیاه زنجبیل بالغ حدود 60تا 90 سانتی متر است.

کاشت مجدد

با توجه به اینکه پس از برداشت، ریشه نیز از گلدان خارج می شود امکان رشد مجدد از همان جوانه قبلی وجود ندارد. برای کاشت مجدد می توانید از زنجبیل هایی که برداشت کردید استفاده کنید. مراحل کاشت همچون قبل است.

منبع: سایت wikihow

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا