چرا استفاده از کود دامی در کشاورزی مهم است؟
فهرست مطالب
انواع کود حیوانی
عمدهترین کودهای حیوانی که در کشاورزی استفاده میشوند شامل کودهای گاوی، گوسفند، مرغ و کود اسب هستند. این کودها مقادیر قابل توجهی از مواد آلی و غذایی که برای رشد گیاهان و ساختار خاک مفید است را در ترکیب خود دارد که همواره مورد استفاده کشاورزان قرار می گیرد. انتخاب کود مناسب با توجه به معیارهای مختلفی مثل نوع کشت و ویژگیهای خاک انجام میشود.
کود مرغی
کود مرغی سرشار از نیتروژن است. این نوع کود به دلیل نیتروژن بالا، باید هنگام استفاده بهخوبی فراوری شده و در مورد میزان مصرف آن نیز دقت شود. همچنین کود مرغی میزان فسفر بالاتری نسبت به بقیه کودهای حیوانی دارد.
در این کود عناصر غذایی بهسرعت جذب گیاه میشود. جهت جلوگیری از سوختگی گیاه، مصرف کود مرغی باید به مقدار کم و بااحتیاط صورت گیرد و بهتر است برای جلوگیری از خسارت با سایر کودها مخلوط شود.
کود گوسفندی
اندازه ذرات کود گوسفندی کوچک است و این کود در فرایند کمپوستسازی سریعتر تجزیه میشود و استفاده از آن راحتتر است. از نظر سرعت جذب مواد غذایی برای گیاه، کود گوسفندی در حد متوسطی قرار دارد.
کود گاوی
عناصر غذایی در کود گاوی نسبت به سایر کودهای حیوانی کمتر است. کود گاوی زمان بیشتری برای تجزیه نسبت به سایر کودها نیاز دارد؛ به همین دلیل در این کود سرعت جذب مواد غذایی برای گیاه به نسبت کندتر است.
کود گاوی رطوبت بالایی دارد. این کود مخلوطی از کاه است؛ بنابراین بهآرامی تجزیه میشود و حرارت آن بهسرعت بالا نمیرود.
کود اسب
باتوجهبه دستگاه گوارش اسب و تغذیه زیاد و متنوع آن از علفهای هرز مختلف، کود اسبی، بذر علف هرز زیادی دارد و کود اسب به دلیل گرمای زیاد زود تخمیر میشود.
کود اسبی از جمله کودهایی است که خیلی زود تجزیه میشود و مواد مغذی آن نیز سریعتر توسط گیاهان جذب میشود. کود اسبی همچنین از ازت بالایی تشکیل شده و اسیدی است؛ بنابراین برای اصلاح خاکهای سنگین میتوان از آن استفاده کرد.
مزایای استفاده از کود حیوانی
- اصلاح بافت خاک
- افزایش نگهداری رطوبت خاک
- تأمین عناصر غذایی برای گیاه
- ازبینبردن شوری خاک
- کمک به افزایش توسعه ریشه
- افزایش موجودات ریز در خاک
- کاهش روانآب
- عدم شستشوی مواد غذایی از خاک
همچنین از مضرات کودهای حیوانی نپوسیده که در بستر کشت یا چالکود درختان استفاده میشوند میتوان به افزایش بیماریهای گیاهی، افزایش تخم حشرات و آفات، انتقال بیماریهای مشترک بین انسان و دام، افزایش علفهای هرز، ایجاد بوی نامطبوع در محیط، افزایش شوری خاک، کاهش ازت خاک و افزایش مصرف سموم شیمیایی اشاره کرد.
زمان و مقدار مصرف کود حیوانی
زمان استفاده از کودهای حیوانی برای باغات در زمستان و قبل از بیدارشدن درختان از خواب زمستانه، بهصورت چالکود و ترکیب با کودهای گرانوله است. بهترین زمان استفاده از کودهای حیوانی در کشتهای زراعی و صیفیجات و همچنین در گلخانهها هنگام آمادهسازی بستر کشت؛ قبل از انتقال نشا یا کشت بذر و در ترکیب با کودهای موردنیاز است.
یکی از روشهای مفید تأمین عناصر غذایی برای درختان، چالکود زمستانه در باغات است. کودهایی که در چالکود استفاده میشوند در طول فصل و بهتدریج، عناصر غذایی را آزادکرده و در دسترس ریشه قرار میدهند. البته باید توجه داشت که بهترین زمان کوددهی به درختان در پاییز و زمستان قبل از غالب شدن جمعیت موجودات مضر است. برای تعیین مقدار کود حیوانی موردنیاز، باید به عواملی چون بافت خاک، میزان ماده آلی خاک، نوع گیاه، سن درخت و حتی میزان بارندگی توجه کرد.
به طور مثال خاکهایی که دارای بافت سنگین هستند نسبت به خاکهایی با بافت سبک، به کود حیوانی بیشتری نیاز دارند. یا در مناطقی که بارش باران بیشتر است مصرف کود دامی نیز بیشتر است. همچنین هر چه سن درختان و تراکم کشت بیشتر باشد؛ کود حیوانی بیشتری نیاز است. اما بهصورت تقریبی برای هر درخت بسته به سن درخت، تقریباً بین 5 تا 10 کیلوگرم کود حیوانی در چالکود توصیه میشود.