آموزش کشاورزی

اهمیت تغذیه برگی

علاوه بر تغذیه از طریق ریشه یکی دیگر از راه های تامین عناصر برای گیاه به صورت تکمیلی تغذیه برگی می‌باشد. تغذیه برگی شامل استفاده از کود به صورت محلول روی شاخ و برگ گیاهان در قالب یک ترکیب غذایی رقیق شده با آب می باشد.

با محلول پاشی، گیاه مواد مغذی را به فرم یونی، از طریق برگ و سایر اندام های هوایی جذب می کند. تغذیه گیاهان با مواد غذایی مناسب از جنبه های مهم حفظ سلامت و عملکرد گیاه محسوب می شود.

به خصوص در زمان هایی که ریشه قدرت جذب بسیار پایینی دارد(تنش های مختلف وارده به گیاه) و امکان جذب عناصر از ریشه افت می‌کند و یا می‌خواهیم هر چه سریعتر کمبودی رفع شده یا یک عنصر خاصی سریع به گیاه برسد و یا در مورد عناصری که به مقدار کم برای گیاه مورد نیاز می‌باشند ولی گران هستند، این روش می‌تواند موثر باشد.

نکته قابل تامل این است که تغذیه برگی فقط به عنوان یک سرم عمل می‌کند تا حال گیاه خوب شود تا بعد تغذیه به صورت کودآبیاری انجام پذیرد و به هیج عنوان تغذیه برگی نمی تواند جایگزین کود آبیاری گردد.

کارایی تغذیه برگی، به خصوصیات فیزیکی و شیمیایی کود، فیزیولوژی رشدی محصول، گونه، نوع و سن برگ، شرایط محیطی، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی محلول تهیه شده و روش کاربرد بستگی دارد.

تغذیه برگی می‌تواند موجب شکست خواب در انگور و درختان خزان کننده و تحریک گل آغازي در درختان و به دنبال آن افزایش گلدهی، عملکرد و کاهش تناوب باردهی شود.

وضعیت غذایی گیاه می‌تواند تأثیر معنی‌دار بر پاسخ گیاه به کاربرد برگی کودها داشته باشد. وضعیت غذایی گیاه تحت تأثیر گونه  گیاه، عنصر غذایی و مدت زمان کمبود است (کمبود مداوم عناصر غذایی، جذب برگی را از طریق تغییر ترکیب فیزیکی و شیمیایی برگ از جمله تغییر اندازه تاج پوشش گیاهی، یا تغییر فیزیولوژي در محصول کاهش میدهد).

محلول پاشی زمانی تأثیرگذار است که بیشتر قطرات مایع به گیاه برسند. اندازه نازل و سرعت آن بر ساختار نشست محلول و جذب آن تأثیر می‌گذارد. کارایی محلول پاشی غالباً وابسته به اندازه قطره بوده و پوشش بهتر توسط قطرهاي کوچکتر حاصل می شود.

برخی مواد افزودنی موجب تغییر اندازهي قطره، سرعت و ساختار آن و تغییر کارایی جذب عناصر غذایی می شوند. این مواد باعث پخش یکنواخت محلول غذایی پاشیده شده روی برگها شده و ماندگاری محلول غذایی پاشیده شده را با کاهش کشش سطحی قطرات افزایش می دهند.

در پایان قابل ذکر است که افزایش کارایی تغذیه برگی با شناخت مراحل مراحل فیزیولوزیی رشدی گیاه و بهینه سازي زمانبندي مصرف کود، امکان پذیر می باشد.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا