آموزش کشاورزی

کود منو پتاسیم فسفات | هرآنچه باید درباره این کود بدانیم!

مقدمه

مونوپتاسیم فسفات (Monopotassium phosphate) که به اختصار MPK هم نامیده می شود با فرمول شیمیایی KH2PO4 ماده‌ای معدنی است که به عنوان کود شیمیایی در کشاورزی استفاده می‌گردد. این کودِ محلول در آب شامل عناصر اصلی پتاسیم (K) و فسفر (P)  است و در مراحل مختلف رشد گیاه، به خصوص در زمان گل‌دهی و میوه‌دهی استفاده می‌گردد.

عناصر

کود منو پتاسیم فسفات شامل فسفر 50-55٪ و پتاسیم 33٪ است.

پتاسیم

پتاسيم بر كيفيت و فرآوري محصولات به ويژه در ميوه‌هاي گوشتي و غده‌ای تاثیرگذار است. پتاسیم همچنین سبب افزايش مقاومت گياه در برابر تنش‌هاي محيطي زنده و غير زنده نظير آفات، بيماري‌ها، سرما، كم آبي و شوري می‌گردد. اطلاعات کامل درباره این عنصر را در مقاله “اهمیت عنصر پتاسیم در گیاه” و “اثر پتاسیم بر کیفیت محصول” بخوانید.

فسفر

فسفر نقشی مهم در تشکیل بافت‌های جدید گیاهان و تقسیم سلولی دارد. این عنصر سبب رشد مناسب ریشه و بهبود میوه‌دهی آن می‌شود. علاوه بر این، عنصر فوق می‌تواند در انتقال انرژی در گیاهان نقش ویژه‌ای داشته باشد. درباره نقش کلیدی این عنصر در رشد گیاهان در مجله کشاورزی اگروتک بخوانید.

ویژگی

تامین پتاسیم و فسفر

کود منو پتاسیم فسفات به دلیل تامین دو عنصر ضروری پتاسیم و فسفر به صورت گسترده در برنامه تغذیه‌ای مزارع و باغات استفاده می‌گردد. این دو عنصر علاوه بر تاثیر مستفیم در رشد گیاه سبب کاهش برخی بیماری‌ها و آفت در گیاهان شده و خاصیت قارچ کشی نیز دارد.

EC پایین

به دلیل  EC یا هدایت الکتریکی پایین، خطر سوختگی برگ در استفاده از این کود وجود ندارد. همچنین این کود در محلول‌پاشی گیاهانی که جوان هستند و یا به شوری خاک حساس می‌باشند، کارایی بالایی دارد.

بافری بودن PH

منو پتاسیم فسفات می‌تواند PH خاک را برای جذب مواد مغذی در محدوده بهینه حفظ کند. این عمل علاوه بر افزایش بیشتر ریزمغذی‌ها موجب پایداری محیط کشت و جلوگیری از آسیب دیدگی ریشه می‌شود. همچنین تاثیر سموم بر گیاه را نیز افزایش می دهد.

PH اسیدی

کود منو پتاسیم فسفات PH اسیدی در محدوده 4.5 تا 5 دارد. اسیدی بودن این کود به ویژه در خاک‌های قلیایی و سیستم هیدروپونیک به جذب مواد غذایی مانند فسفر، آهن، روی و منگنز کمک می‌کند. بر خلاف بسیاری از کودها، این کود سبب شوری اضافی به خاک نمی‌شود.

عدم وجود نیتروژن

مونو پتاسیم فسفات فاقد نیتروژن است و این امکان را می‌دهد که در شرایطی که نیتروژن زیادی در خاک موجود است یا در مراحل خاصی که گیاه به نیتروژن نیاز ندارد، استفاده شود. این ویژگی برای کنترل بهتر تغذیه گیاهان مؤثر است.

حلالیت بالا در آب

این کود حلالیت بالایی در آب دارد و به طور کامل حل می‌شود. از این جهت می‌توان از آن در سیستم‌های آبیاری قطره‌ای و هیدروپونیک یا به صورت محلول‌پاشی استفاده کرد. حلالیت بالا، سبب جذب سریعتر و بهتر توسط گیاه می‌شود.

قابلیت ترکیب با سایر مواد

مونو پتاسیم فسفات قابلیت ترکیب و انحلال خوبی با سایر کودها دارد. همچنین می‌تواند با سموم نیز ترکیب شود. این ویژگی کود سبب تامین تمامی نیازهای غذایی گیاه می‌گردد. توصیه می‌شود قبل از استفاده از ترکیب محصولات در سطح وسیع، بر روی تعداد محدودی از گیاهان تست اختلاط انجام شود.

کود منو پتاسیم فسفات

مزایا

برخی از ویژگی و فواید کود منو فسفات پتاسیم در بالا عنوان شد. در ادامه به سایر مزایای این کود اشاره خواهد شد:

  • افزایش عملکرد و کیفیت محصول
  • افزایش مقاومت در برابر تنش محیطی
  • کاهش بیماری و آفت
  • بهبود ریشه زایی
  • افزایش جذب ریز مغذی در خاک های قلیایی
  • مکمل خاک‌های آهکی
  • بهبود عملکرد آنزیم های گیاه
  • کاهش شوری خاک

زمان استفاده

زمان مصرف کود مونو پتاسیم فسفات به نوع و نیاز گیاه در مراحل مختلف رشد بستگی دارد. اما به طور کلی در این 4 مرحله استفاده می‌شود:

  • مرحله ابتدایی رشد (رشد ریشه‌ها)

در این مرحله که گیاه در حال رشد اولیه است، استفاده از مونو پتاسیم فسفات می‌تواند به تقویت ریشه‌ها و بهبود ریشه زایی کمک کند.

  • مرحله گل‌دهی

در ابتدای دوره گلدهی و قبل از آن، استفاده ار این کود توصیه می‌گردد. فسفر سبب تشکیل گل و توسعه دانه‌ می‌شود. پتاسیم نیز به بهبود کیفیت گل کمک می‌کند.

  • مرحله میوه‌دهی

پتاسیم نقش بسیار موثری در بهبود کیفیت میوه دارد، از این رو به آن عنصر کیفیت نیز گفته می شود. فسفر نیز به فرآیند رشد و توسعه میوه‌ها کمک می‌کند و سبب تسریع در تکامل میوه و افزایش اندازه و وزن آنها می‌شود.

  • قبل از برداشت

چند هفته قبل از برداشت زمان مناسب برای تقویت کیفیت نهایی محصول است. استفاده از مونو پتاسیم فسفات در این مرحله به بهبود طعم، رنگ و اندازه میوه‌ها و دانه‌ها کمک می‌کند و موجب افزایش مقاومت گیاه به شرایط نامساعد می‌شود.

نکته: پیشنهاد می‌شود قبل از مصرف هر نوع کودی با آزمایش خاک از میزان کمبود و بیش‌بودهای خاک باغ و مزرعه خود آگاه شوید.

میزان مصرف

نحوه و میزان مصرف مطابق دستور العمل روی لیبل انجام شود.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا